Diva-Dodola Folk Orchestra

Neo-Folk

 

Diva-Dodola Folk Orchestra je kombinacija šestih odličnih glasbenikov, ki izvajajo sodobno folk-glasbo.

Glasba skupine temelji na slovanski tradiciji. Skupina izvaja stare ljudske pesmi iz različnih predelov Rusije oz. dežel nekdanje Sovjetske zveze, toda zaradi izjemno izvirnih interpretacij njihove izvedbe močno presegajo konvencionalne meje tradicionalne glasbe. Prepričani so namreč, da mora biti ljudska glasba povezana z življenjem, ne pa obsojena le na arhiviranje ljudskega izročila. Takšna glasba enostavno mora zaživeti z današnjo publiko!

Skupina si je izbrala svojo lastno pot na področju ljudske glasbe, zato se razlikuje od drugih slovenskih in ruskih folklornih skupin - kljub temu pa je njihov program prijeten za uho in za oko ter privlačen za poslušalce in gledalce.

Vsi člani skupine sodelujejo v številnih ansamblih, v skupini Diva-Dodola pa so našli idealno okolje, iz katerega se podajajo na nove glasbene poti.


Vrba (video)

 

Irina Guščina / vokal, kitara

Aleksander Guščin / violina, vokal

Uroš Rakovec / kitara, mandolina

Branko Rožman / harmonika

Žiga Golob / kontrabas

Boris Leiner / bobni

 

 

 

priredbe / IRA ROMA

  

Irina Guščina in Aleksander Guščin, diplomirana umetnika priznane ruske šole. Doma sta iz Samare, mesta, ležečega ob Volgi v osrednjem delu evropske Rusije. Oba sta sodelovala v številnih projektih, sta nastopala pod imenom IRA ROMA več kot osemnajst let.

Prvotno je bil njun glasbeni repertoar sestavljen iz tradicionalnih ruskih pesmi, od leta 1999 pa se intenzivno ukvarjata z obujanjem staroslovanske folklore. V osemnajstih letih sta imela številne nastope (na festivalih LENT, TRNFEST, CARNIOLA, Poletnih kulturnih prireditvah po celi Sloveniji; v oddajah na Radio in TV). Junija 2008 sta se predstavila na festivalu La Vie en Rose v Cankarjevem domu v Ljubljani.

 

 
Branko Rožman je harmonikar in skladatelj, ki je odigral osrednjo vlogo pri nastajanju projekta Diva-Dodola, saj je bil eden izmed vodilnih članov benda vse do leta 2004, ko je skupino zapustil, da bi se popolnoma posvetil pisanju glasbe za gledališče.
 
 
Boris Leiner si je ustvaril ime v skupini AZRA. Med iskanjem novih glasbenih smeri je leta 1983 ustanovil skupino Natural Mystic (reggae), leta 1987 je postal član vodilne hrvaške skupine VJEŠTICE. To je dobra skupina glasbenikov, ki mu je omogočila realizacijo osebnih glasbenih idej.
Od leta 1990 je Boris Leiner živel v Berlinu in sodeloval s skupinami Freedom Lovers (reggae) in Love Sister Hope. V drugi polovici devetdesetih je spet doma. Leta 2000 se je pridružil skupinam ŠOO! MAZGOON in Diva-Dodola Folk Orchestra.
Ima svojstven slog in velja za eno najpomembnejših osebnosti hrvaške folk in rock scene.
 
 

Žiga Golob je član vsaj po enega benda že od svojega desetega leta. Diplomiral je na SGBŠ v Ljubljani ter študiral jazz pri Paolu Cardosu. Že v času srednje šole je začel sodelovati z Big Bandom RTV SLO in kasneje še z mnogimi vidnimi domačimi in tujimi glasbeniki. Najdemo ga v slogovno raznolikih zasedbah, od jazza do etna in rocka (Moder/Levačić/Golob, Caminoigra, Folkestra, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble), vsekakor pa je njegova najljubša "disciplina" improvizacija. Pisal je glasbo za lutkovno gledališče, sodobni ples, dokumentarni film, prisoten je na štiridesetih ploščah, izdanih doma in v tujini.

 
 

Uroš Rakovec. Po srednji glasbeni šoli je študij kitare nadaljeval na Berklee College of Music v Bostonu ter diplomiral na glasbenem konservatoriju v Celovcu.

Že dobro desetletje je dejaven kot svobodni umetnik, sodeluje z mnogimi vidnimi domačimi in tujimi glasbeniki, ustvarja glasbo za gledališče, film in televizijo.

Uroš Rakovec slovi doma in v tujini po svoji izredni muzikalnosti. Je tehnično odličen in iznajdljiv glasbenik s prefinjenim občutkom za improvizacijo.

 
 

 

 

 
 
Vse pravice pridržane © 2010